Operettekompagniet Polyhymnia
præsenterer

Piraterne fra Penzance

Operette i 2 Akter af Gilbert og Sullivan

Om "Piraterne fra Penzance"

Da de store italienske, tyske og franske romantiske operaer fra anden halvdel af 1800-tallet kom til England, vakte deres svulstighed og patos ofte lidt fnisen i krogene hos publikum. Det jordbundne, distancerede og ironiske engelske temperament kunne have svært ved at købe præmissen for de højspændte dramaer hos f.eks. Verdi, Gounod og Wagner. Det er i dette lys, at det geniale makkerpar Gilbert og Sullivan skrev en række mesterlige operaparodier (kaldet operetter), ikke mindst "Piraterne fra Penzance" fra 1879. Forestillingen er en genial lagkage af de allerværste klicheer fra romantisk opera. Dens figurer tumler sig overtragisk rundt i de mest håbløst fjollede intriger, fordi de i latterlig grad - som de gode operafigurer, de prøver at være - føler sig styret af begreber som pligt, ære, skam og skæbne. Her er blodtørstige pirater, som dog af princip aldrig plyndrer forældreløse (og alle, de angriber, er desværre forældreløse); her er unge Frederik, som først kan gifte sig frit, når han fylder 21 - desværre er han født 29. februar og må pligstskyldigt vente, til han er 84; her er generalmajoren, som græmmer sig over at have kastet skam over sine ædle forfædre ved at lyve (omend han ingen betydelige forfædre har, men blot har købt en ejendom med aristokratiske gravsteder) osv. osv.

En gevinst ved denne genre er, at i dag i 2015 står vi - skønt opera er populært som aldrig før - endnu mere fremmede over for de højstemte universer med ære, pligt osv., som de store operaer udspiller sig i. På den måde står komikken og satiren i "Piraterne fra Penzance" så dugfrisk som i 1879 - godt hjulpet på vej af Jens Louis Petersens mundrette oversættelse.

Hofteatret på Christiansborg er den mest overdådige og charmerende ramme, som tænkes kan. Rollerne besættes med professionelle kunstnere fra alle ender af teaterlivet - opera, skuespil, ballet, revy og kabaret. Læg dertil et velsyngende og veldansende kor samt et mesterligt kammerorkester i orkestergraven. Vel mødt!